Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Konkursy XIII Małopolskiego Święta Warzyw.

Konkursy na stałe wpisane są w uroczystość Małopolskiego Święta Warzyw. Organizatorem konkursów jest Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach.

Konkurs „Przebierz się za warzywo” dedykowany był najmłodszym mieszkańcom naszej gminy. Do rywalizacji zgłoszono 7 wspaniałych prac. Konkurs miał na celu rozwijanie kreatywności i wyobraźni dziecka, poszerzanie umiejętności plastycznych, manualnych i twórczych, pogłębianie więzi rodzinnych przy wspólnym tworzeniu dzieła. Jury biorąc pod uwagę wytyczne zamieszczone w regulaminie, zgodność z tematem, innowacyjność, oryginalność, stopień trudności oraz estetykę wykonania pracy, wytypowało laureatów:

I miejsce: Izabela Łada z Tropiszowa,

II miejsce: Antoni Rogowski z Wawrzeńczyc,

III miejsce: Karolina Arcyz ze Stręgoborzyc.

Wyróżnienie otrzymała Alicja Kocerba,

Nagrodę za udział w konkursie otrzymali Wiktoria Stępa, Kinga Łada, Emilia Kocerba

(zdj. P1000328)

Fundatorami nagród dla laureatów konkursu „Przebierz się za warzywo” byli:

Argentaseeds, Kolorowy Zwierzyniec Kasi, Handel Obwoźny Długopolski Paweł,

Gospodarstwo Rolne Janina i Zbigniew Kochniarczyk, Perfekt C.O., Sklep Wielobranżowy NIKA, Michał Cyganek CYGI-BUD

Konkursy „Estetyczna zagroda i posesja wiejska” oraz po raz pierwszy w tym roku wprowadzona nowa kategoria do tego konkursu „Najładniejszy ogród”. Do konkursów zgłoszone zostały 3 zagrody, 2 posesje i 3 ogrody z terenu naszej gminy. Konkursy te mają na celu: podnoszenie walorów estetycznych i wizerunku Gminy Igołomia - Wawrzeńczyce, zapewnienie atrakcyjnych warunków do wypoczynku i rekreacji mieszkańców gminy, kształtowanie postaw współodpowiedzialności mieszkańców za estetykę i wizerunek ich miejscowości, oraz propagowanie działań proekologicznych.

W wyniku oględzin Komisja Konkursowa podliczając indywidualne oceny wystawione przez poszczególnych członków Komisji postanowiła przyznać w kategorii „Estetyczna zagroda wiejska” następujące miejsca: 

I miejsce zdobyli państwo Karolina i Damian Fatyga z miejscowości Złotniki

II miejsce zajęli Państwo Ewa i Dariusz Nawrot z miejscowości Rudno Górne

III miejsce zajęli Państwo Ewelina i Przemysław Sagan z miejscowości Pobiednik Wielki

„Estetyczna posesja wiejska”

I miejsce zajęli Państwo Agnieszka i Paweł Marchewka z miejscowości Pobiednik Mały

II miejsce zajęli Państwo Teresa i Edward Głowa z miejscowości Odwiśle

W nowej kategorii „Najładniejszy ogród”

I miejsce zdobyli Państwo Małgorzata i Andrzej Nowak z miejscowości Wawrzeńczyce

II miejsce zajęli Państwo Edyta i Tomasz Rybak z miejscowości Rudno Górne

III miejsce zajęli Państwo Małgorzata i Andrzej Rusek z miejscowości Igołomia

(zdj. P1000373, P1000378)

Fundatorami nagród dla laureatów w/w konkursów byli:

Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach, Urząd Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Proszowicach

Agrosimex Sp. z o.o., Gospodarstwo rolne, ekologia i edukacja JeDynie, Tmac AGRO,

Bejo Zaden, Enza Żaden, Farmer Tunele Foliowe, Małopolskie Centrum Mikroorganizmów w Młodziejowicach, Dolomatex, Przedsiębiorstwo Nasiennictwa Ogrodniczego i Szkółkarstwa w Ożarowie Mazowieckim MORAVOSEED, Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego, Przedsiębiorstwo Wielobranżowe EMIA – Marek Istrati,

Symbioz, Kohidrex, Syngenta

Konkurs „Największe warzywo”

Konkurs ten jest organizowany już od 2014r., a jego pomysłodawcą  jest Komitet Organizacyjny Małopolskiego Święta Warzyw. Konkurs adresowany jest do hodowców warzyw z gminy Igołomia-Wawrzeńczyce. Hodowcy przywożą swoje największe warzywa w sobotę w godzinach i miejscu wyznaczonym w regulaminie. Komisja dokonuje oceny: warząc lub mierząc największe warzywa. Warzywa były oceniane w poszczególnych kategoriach: kapustne, cebulowe, korzeniowe, psiankowate, dyniowate. Do konkursu wpłynęło 26 warzyw,  jury wyróżniło hodowców największych warzyw:

Klaudia Bętkowska - marchew waga - 0,46 kg, Anna Cieraszewska - kapusta biała - 8,10 kg, Piotr Fiutowski - por - 1,75kg oraz burak ćwikłowy - 3,05 kg, Marek Gas - cebula - 1,00 kg, Urszula Gas - kalafior - średnica - 44 cm, Daria Gądek - brokuł -średnica - 34 cm, Dawid Gądek - kapusta czerwona - 5,05 kg, Bartek Kaczmarczyk - dynia jadalna - 26,10 kg, Izabela Kaczmarczyk - kalarepa -4,75 kg, patison - 1,30 kg, ogórek gruntowy - 0,70 kg, rzodkiew czarna - 1,85 kg, Magdalena Kaczmarczyk - czosnek - 0,30 kg, ziemniak - 1,05 kg, pietruszka - 0,70 kg, Marzena Kaczmarczyk - bakłażan - 1,50 kg, kabaczek - 9,35 kg, Anna Korepta - pomidor - 1,20 kg, Beata Kuc - cukinia - 5,10 kg, papryka żółta - 0,40 kg, papryka zielona - 0,50 kg, Paulina Kwiatek - seler - 1,35 kg, Aneta Paluch - kapusta włoska - 5,15 kg, - rzodkiew biała - 2,50 kg, - ogórek gruntowy- 0,70 kg, Dawid Zastawny - papryka czerwona - 0,55 kg.

(zdj. P1000428, DSC 0249)

Sponsorami nagród w konkursie „Największe warzywo” byli:

Vegamix Tomasz Rybak , Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Krakowie, Darbruk, Grupa Mularski Rozsady Warzyw Gruntowych, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Oddział w Krakowie, LUKPOL AGRO Sp z o.o., Agro Jurek, PH Instal, NET-PROFIT, Jacek Luty Sprzedaż nasion

Konkurs kulinarny „Krzepa kalarepa”, który był adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie naszej gminy. Konkurs ma na celu promowanie kalarepy jako produktu lokalnego, tradycyjnego, oryginalnego oraz popularyzację potraw i przetworów z kalarepy. Ocenie podlegało: wykorzystanie produktu wiodącego czyli kalarepy w kreatywny sposób, walory smakowe, wygląd potraw, sposób podania, nawiązanie do regionu i tradycji. Oceny potraw konkursowych dokonało Jury przyznając:

I miejsce dla KGW Owiśle za sałatkę z kalarepy

II miejsce KGW Pobiednik Mały i Pobiednik Wielki, które przygotowało bigos

III miejsce dla KGW Igołomia za pierogi

(Zdj. DSC 0379, DSC 0385)

Nagrody za udział otrzymały Panie z KGW Wawrzeńczyce, KGW Koźlica, KGW Dobranowice, KGW Stręgoborzyce, KGW Zofipole, KGW Żydów, KGW Tropiszów.

Sponsorami nagród w konkursie kulinarnym „Krzepa kalarepa” byli:

Marcin Grygowski NIVA-TOP, Stanek Machinery Bartłomiej Stanek, Machines Pióro, Własna Pasieka Pod Lipą Agnieszka Łój, PlantiCo, Bank Spółdzielczy Proszowice, Barbara Gajda – Costanzo, Gudowski Wiesław Ośrodek Maszynowy Stacja Kontroli Pojazdów w Stręgoborzycach, Michał Paluch GASTROCARS, Mateusz Cygan DISEL-KLINIK

Jeszcze raz gratulujemy zwycięzcom w/w konkursów, a w kierunku sponsorów ślemy gorące podziękowania za bezinteresowne wsparcie finansowe.

                                                                                                                                          CKiP